Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben?

Wanneer je een keukenmachine gaat kopen, zul je ongetwijfeld naar het vermogen kijken. Over het vermogen van een keukenmachine ontstaat nog wel eens discussie. Want aan de hoeveelheid watt alleen kun je niet helemaal aflezen hoe krachtig een keukenmachine is. Maar waaraan dan wel? Het antwoord op de vraag hoeveel watt een keukenmachine moet hebben, lees je hier.

Geschreven door: Tobias
Laatste update: 1 januari 2024

De waarheid achter het vermogen van een keukenmachine

Het vermogen van een keukenmachine wordt aangeduid in wattage (watt). Vaak wordt gedacht dat het vermogen inherent is aan de kracht van de keukenmachine. Ofwel: hoe meer watt, hoe meer kracht. In veel gevallen is dat waar, maar dit geldt lang niet voor alle keukenmachines. Feitelijk geeft de hoeveelheid watt aan hoeveel energie de motor nodig heeft om te kunnen draaien. Hoe minder vermogen een keukenmachine nodig heeft, hoe sneller de keukenmachine oververhit raakt. Gelukkig stoppen de meeste keukenmachines vanzelf als het apparaat te warm wordt.

Bekijk ook: advies voor het kopen van een keukenmachine

Directe en indirecte aandrijving

Om de kracht van een keukenmachine te bepalen is er meer informatie nodig dan alleen de hoeveelheid watt. Het geheim zit hem in de manier waarop het apparaat aan het werk gezet: de aandrijving. We maken bij keukenmachines onderscheid tussen directe en indirecte aandrijving. Bij directe aandrijving laat een deel van de motor de machine draaien. Bij indirecte aandrijving zit er nog een onderdeel tussen. De motor drijft dus eerst een onderdeel aan en dat onderdeel drijft de machine aan. Je kunt je voorstellen dat indirecte aandrijving meer moeite kost dan directe aandrijving.

Hoeveel watt moet een keukenmachine hebben?

Het geschikte vermogen van een keukenmachine hangt af van de toepassing. Voor het af en toe kneden van zwaar deeg heeft een indirect aangedreven keukenmachine minimaal 800 watt nodig. Met een directe aandrijving is dit 300 watt. Wil je vaak zwaar deeg kneden dan is het minimale vermogen 1200 watt voor indirect aangedreven keukenmachines en 325 watt voor direct aangedreven keukenmachines.

Om hetzelfde resultaat te bereiken, heeft een directe aandrijving minder wattage nodig dan een indirecte aandrijving

Keukenmachines geschikt voor het regelmatig kneden van grotere hoeveelheden zwaar deeg

Als je op zoek bent naar een keukenmachine die langdurig en vaak aan het werk gezet kan worden én geschikt is voor een grotere hoeveelheid zware ingrediënten (waaronder deeg), heb je een keukenmachine nodig met minimaal de volgende specificaties:

  • Een keukenmachine met directe aandrijving en 325 watt vermogen
  • Een keukenmachine met indirecte aandrijving en 1200 watt vermogen

Keukenmachines die geschikt zijn voor af en toe zwaar deeg kneden

Wanneer je minder zwaar deeg wilt kneden in kleinere hoeveelheden, wordt er een minder groot beroep gedaan op de kracht van de keukenmachine. Toch heeft minder zwaar deeg ook minimale eisen, te weten:

  • Een keukenmachine met directe aandrijving en 300 watt vermogen
  • Een keukenmachine met indirecte aandrijving en 800 watt vermogen

Bedenk bij het kopen van een keukenmachine dus eerst voor welke toepassingen je het apparaat wilt gebruiken en in welke frequentie. Bekijk op basis daarvan naar het wattage, maar ook naar het soort aandrijving. Vergeet niet om ook de maximale inhoud van de mengkom mee te nemen in je overweging.

Plaats een reactie