Keukenmachine kopen

Tips en advies voor het kopen van een keukenmachine

De keukenmachine is een echte alleskunner. Dankzij de verschillende accessoires kan het apparaat voor allerlei keukenklusjes worden ingezet: van hakken tot raspen en van kneden tot mixen. Voeg daar een flink staaltje kracht aan toe en je hebt een onmisbare keukenhulp. We verbazen ons daarom niet dat je misschien wel een keukenmachine wilt kopen. Maar voor welke keukenmachine kies je? 

Voordat je een keukenmachine gaat kopen: is het wat voor jou?

Een staande keukenmixer of foodprocessor is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Geen gepruts meer met verschillende apparaten en overvolle keukenkastjes, maar één apparaat voor verschillende doeleinden. Toch heeft niet iedere keukenprins(es) een keukenmachine nodig om te kunnen genieten van hulp in de keuken. Of een keukenmachine geschikt is voor jou, is afhankelijk van vier dingen: 

1. De toepassing  
Je benut de mogelijkheden van een keukenmachine optimaal als je hem voor meerdere toepassingen gebruikt.

2. Opbergruimte
Een keukenmachine en bijbehorende accessoires nemen al gauw een flink deel van je aanrecht en/of een half keukenkastje in beslag.

3. Hoeveelheid ingrediënten
Keukenmachines zijn bij uitstek geschikt om grotere hoeveelheden ingrediënten te verwerken.

4. Gebruiksfrequentie
Een keukenmachine is geschikt voor frequent gebruik.

Voordat je een keukenmachine aanschaft is het verstandig om over deze dingen na te denken. Kook je bijvoorbeeld vooral in kleinere hoeveelheden en heb je weinig opbergruimte in de keuken, dan is een staafmixer misschien een betere optie voor je. Wil je een keukenmachine gebruiken om af en toe wat cupcakes te bakken, denk dan eens na over een handmixer. Verwerk jij ingrediënten regelmatig in grotere hoeveelheden, wil je de keukenmachine gebruiken voor meerdere keukenklusjes én heb je voldoende opbergruimte? Dan klinkt een keukenmachine als een mooie aanvulling voor jouw keuken.

Keukenmixer of foodprocessor?

Alsof al die verschillende apparaten nog niet verwarrend genoeg zijn, zijn keukenmachines ook nog te verdelen in twee soorten: de keukenmixer en de foodprocessor. Naast een duidelijk verschillend uiterlijk, zijn ze nét even anders in toepassing. Een keukenmixer is vooral geschikt voor bakdoeleinden. Wil je de keukenmachine vooral gebruiken voor hakken, snijden en raspen? Dan is een foodprocessor de juiste keuze. Wil je een beetje van beide dan kun je het beste voor een foodprocessor gaan.

Wat is het verschil tussen een keukenmixer en foodprocessor?

Een keukenmixer is vooral goed in mengen, kneden en mixen. Daarmee is de keukenmixer bij uitstek geschikt voor het wat zwaardere bakwerk. Een foodprocessor is vooral handig als hulp voor tijdens het koken; om te hakken, raspen en snijden.

Een keukenmachine kopen: waar op letten?

Laat je tijdens het zoeken naar een geschikte keukenmachine niet verleiden door de looks. Een keukenmachine kan er nog zo fantastisch uitzien: het moet wel functioneren in de keuken. Of je nu op zoek gaat naar een keukenmixer of foodprocessor, er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

Vermogen

Het vermogen van een keukenmachine (wattage) geeft aan hoeveel energie de motor nodig heeft om te draaien. Hoe minder vermogen, hoe meer moeite het kost om ingrediënten te bewerken en hoe sneller de keukenmachine oververhit raakt. Dit speelt vooral een rol bij het kneden van deeg.

Afmeting en gewicht

Een keukenmachine kan behoorlijk wat ruimte innemen en ook eventuele accessoires hebben een plekje nodig. Het is daarom verstandig om even een blik te werpen op de afmeting voordat je je keuze maakt. Ook het gewicht kan belangrijk zijn, bijvoorbeeld als je de keukenmachine steeds bij gebruik uit een kastje moet tillen.

Heb je wat minder ruimte beschikbaar? No worries, er zijn er genoeg opties voor een kleine keukenmachine.

Gebruiksvriendelijkheid

De foodprocessor of keukenmixer moet natuurlijk wel fijn werken. Bekijk daarom altijd of de accessoires makkelijk te verwisselen zijn en of de kom of kan makkelijk uitneembaar is. Ook loont het de moeite om te controleren of de accessoires vaatwasserbestendig zijn.

Beschikbare accessoires

De manier waarop- en de ingrediënten waarvoor je je keukenmachine kunt toepassen is mede afhankelijk van de accessoires. Als je met een keukenmixer wilt kunnen blenden, is een keukenmachine met blender handig. En als je deeg wilt kneden heb je een vlinderhaak nodig. Om optimaal gebruik te kunnen maken van jouw toekomstige keukenmachine is het belangrijk om ook de accessoires onder de loep te nemen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende keukenmachine accessoires.

 • Snijschijf
 • Rasp
 • Hakmes
 • Garde
 • Deeghaak of kunststof mes
 • Vlinderhaak
 • Emulsieschijf
 • Frietschijf
 • Citruspers
 • Vleesmolen

De (meng)kom

Voor keukenmixers is de kom doorgaans groter (3-5 liter) dan voor een foodprocessor (1,2 – 3,5 liter). De hoeveelheid ingrediënten die je kunt verwerken, is mede afhankelijk van de grootte van deze kom. Bepaal daarom vooraf welke grootte je nodig hebt om jouw favoriete gerechten te kunnen maken.

Beschikbare onderdelen

Net zoals bij alle andere apparaten, kan het zijn dat er op den duur iets kapot gaat aan de keukenmachine. Het is lang niet altijd nodig om het gehele apparaat te vervangen. Naast de beschikbaarheid van accessoires is het daarom de moeite waard om te bekijken of onderdelen leverbaar zijn. Mocht er iets kapot gaan, dan heb je de keuze om het onderdeel te (laten) vervangen. Bij een ouder model keukenmachine kan dit wat lastiger worden, tenzij het assortiment een laag verloop heeft, zoals bij KitchenAid.

Aan welke prijs moet je denken?

De prijs van een keukenmachine is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het merk, het aantal meegeleverde accessoires en het materiaal. De prijs hoeft niet altijd wat te zeggen over de kwaliteit van de keukenmachine. Wel is bij veel duurdere keukenmachines gekozen voor gebruik van andere, duurzamere materialen (RVS) dan bij goedkopere keukenmachines (kunststof). Voor een keukenmixer betaal je doorgaans meer dan voor een foodprocessor. Zo zijn er diverse foodprocessor onder de €80,00 en betaal je voor een keukenmixer al snel meer dan €100,-.

Welke keukenmachine kopen?

Het antwoord op de vraag welke keukenmachine geschikt is voor jou, is samengevat afhankelijk van:

 • De beschikbare opbergruimte
 • De hoeveelheid te verwerken voedsel
 • De gewenste toepassingen en daarvoor benodigde accessoires
 • Wensen in design
 • Het beschikbare budget