Wat is het verschil tussen de KitchenAid Artisan, Classic en Professional keukenmachine?

Ben jij van plan een KitchenAid keukenmachine aan te schaffen, maar weet je niet welke van de 5 modellen het beste bij jou past? Dan is dit artikel voor jou. We laten het verschil tussen de verschillende KitchenAid modellen zien door ze met elkaar te vergelijken. Aan het eind van dit artikel weet je welk model het beste bij jouw wensen past.

Geschreven door: Tobias
Laatste update: 1 januari 2024

De 5 verschillende KitchenAid keukenmachine modellen

KitchenAid kent 5 verschillende modellen keukenmixers. De modellen verschillen in vermogen en de grootte van de mengkom. Ook het formaat verschilt. De overeenkomst tussen alle KitchenAid modellen is het aantal standen. Dat zijn er 10. In onderstaand overzicht zie je in één oogopslag wat deze verschillen zijn.

KitchenAid MiniKitchenAid ClassicKitchenAid ArtisanKitchenAid Heavy DutyKitchenAid Professional
Vermogen250 watt275 watt300 watt315 watt325 watt
Inhoud mengkom3,3L4,3L4,8L4,8 en 6,9L6,9L
Geschikt voorkleine bereidingen mengen en kloppenmiddelgrote bereidingen mengen en kloppenmiddelgrote bereidingen mengen en kloppen, deeg knedengrote bereidingen mengen en kloppen, zwaar deeg knedengrote bereidingen mengen en kloppen, langdurig zwaar deeg kneden
De beste keuze voorde kleine keukende eerste ervaringgebruiksgemakde fervent thuisbakkerprofessioneel gebruik
Aantal standen1010101010
Afmeting (B x H x D)19 x 31 x 31 cm22 x 36 x 35 cm24 x 36 x 36 cm28 x 41 x 37 cm28 x 41 x 37 cm

We bespreken hieronder de highlights per model. Of bekijk alle KitchenAid keukenmachine modellen direct op Bol.com.

1. KitchenAid Mini

De KitchenAid Mini is de kleinste speler van KitchenAid. Met maximaal 3,3L inhoud biedt deze keukenmixer aanzienlijk minder inhoud dan de rest. Ook het wattage is kleiner. De keukenmachine heeft namelijk 250 watt vermogen. Daar staat tegenover dat de keukenmixer qua formaat ook een stuk kleiner is dan de rest. Ideaal als je een degelijke keukenmachine thuis wilt hebben om kleinere hoeveelheden ingrediënten te verwerken, maar niet zoveel ruimte hebt.

2. KitchenAid Classic

De KitchenAid Classic is misschien wat minder bekend dan de Artisan, maar zeker het overwegen waard als je kleinere hoeveelheden ingrediënten gebruikt. Deze keukenmixer is er met een inhoud van 4,3L. De Classic heeft 275 watt vermogen en natuurlijk directe aandrijving. De Classic is ideaal als je nét wat minder wilt betalen, niet dagelijks bakt en niet teveel eisen hebt in kleuren.

3. KitchenAid Artisan

KitchenAid Artisan 5KSM – Onyx Zwart

De KitchenAid Artisan is het bekendste model en is één van de beste keukenmixers van dit moment. Het standaard type Artisan keukenmixer (4,8L inhoud) is verkrijgbaar in maar liefst 28 verschillende kleuren. Wil je de versie met kantelbare kop, dan kun je kiezen uit 13 kleurvarianten. Met de combinatie van een directe aandrijving en 300 watt vermogen is de Artisan uitermate geschikt voor niet té zware toepassingen. Het regelmatig bereiden van beslag kan bijvoorbeeld erg goed met deze keukenmixer.

Naast de 4,8L versie, heeft KitchenAid ook een grotere variant van de Artisan, namelijk degene met 6,9L inhoud. Deze grotere broer heeft 500 watt vermogen en kan dus wat meer inhoud aan. Handig als je grotere hoeveelheden beslag wilt verwerken. Qua keuze in kleuren ben je wat beperkter; de 6,9 L versie is er in 4 kleuren.

4. KitchenAid Heavy Duty

De KitchenAid Heavy Duty behoort tot het zwaardere geschut. Dat is af te lezen aan het formaat, de wattages en andere specificaties. De Heavy Duty is er in twee formaten: 4,8L en 6,9L. De versie met 4,8L inhoud heeft een hoger vermogen dan de eerder genoemde versies, namelijk 315 watt. Daarnaast is de rotatiesnelheid á 265 flink wat hoger dan zijn soortgenoten. Deze combinatie maakt dat de Heavy Duty 4,8L fluitend jouw cakebeslag mengt en ook kleinere hoeveelheden zwaar deeg aankan. Niet voor niks staat deze keukenmachine in de top 10 beste keukenmachines.

Wil je nou op regelmatige basis grotere hoeveelheden kunnen verwerken, dan is de KitchenAid Heavy Duty 6,9L aan te raden. Naast dat deze versie meer inhoud aankan, is het vermogen van 500 watt aanzienlijk hoger.

5. KitchenAid Professional

Ten slotte is er nog de KitchenAid Professional. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit model – die alleen als 6,9L versie te verkrijgen is – geschikt voor professioneel gebruik. Dat betekent dat de KitchenAid Professional zowel lichte als zware ingrediënten op gemak met zeer regelmatige basis kan verwerken, zonder oververhit te raken. De combinatie van 325 watt vermogen, een motor met een vermogen van 1,3 pk en maximale rotatiesnelheid van 200 maakt dit mogelijk. Daarnaast zijn de gebruikte materialen van dit apparaat nóg robuuster dan we al van KitchenAid gewend zijn. Ten slotte heeft de Professional een in hoogte verstelbare mengkom.

Keukenmachines van KitchenAid vergelijken

Verschil KitchenAid Artisan en Classic
Verschil KitchenAid Classic en Mini
Verschil KitchenAid Artisan en Heavy Duty

Verschil KitchenAid Artisan en Classic

De KitchenAid Artisan en Classic verschillen op veel fronten. De kleinste KitchenAid Artisan biedt meer ruimte voor inhoud (4,8L) dan de Classic (4,3L). Daarnaast is zowel het wattage als het formaat van de Artisan wat groter. De Classic heeft daarentegen wat meer motorisch vermogen.

KitchenAid Artisan 4,8LKitchenAid Classic 4,3L
Wattage300275
Motor (pk)0,190,26
Maximale rotatiesnelheid220220
Afmeting (diepte x breedte x hoogte)37,0 x 24,0 x 36,0 cm22,1 x 35,8 x 35,3 cm
Nettogewicht (kg)10,9810,5
Inhoud (verkrijgbaar in)4,8L, 6,3L4,3L

Verschil KitchenAid Classic en Mini

De KitchenAid Classic en Mini hebben in ieder geval één ding gemeen: ze behoren beide tot de kleinste keukenmixers van dit merk. De KitchenAid Classic is in alle opzichten net wat groter dan de KitchenAid Mini: in wattage, motorisch vermogen, rotatiesnelheid, maar ook in afmeting, inhoud en gewicht. De KitchenAid Mini is misschien niet geschikt voor het regelmatig kneden van grote hoeveelheden zware ingrediënten, maar wel voor de hobbybakker die net wat minder ruimte heeft. Het grootste verschil met de KitchenAid Mini is dat de Classic net wat meer inhoud aan kan.

KitchenAid ClassicKitchenAid Mini
Wattage275250
Motor (pk)0,260,22
Maximale rotatiesnelheid220200
Afmeting (diepte x breedte x hoogte)22,1 x 35,8 x 35,3 cm31,2 x 19,8 x 31,2 cm
Nettogewicht (kg)10,56,5
Inhoud (verkrijgbaar in)4,3L3,3L

Verschil KitchenAid Artisan en Heavy Duty

De KitchenAid Artisan en Heavy Duty worden beide aangeboden in 4,8L en 6,9L versie. Wanneer je de verschillende versies met 4,8L inhoud naast elkaar zet, merk je op dat de Heavy Duty eigenlijk op alle fronten ‘meer’ heeft: meer wattage, een groter motorisch vermogen, een hogere maximale rotatiesnelheid etc.

KitchenAid Artisan 4,8LKitchenAid Heavy Duty 4,8L
Wattage300315
Motor (pk)0,190,26
Maximale rotatiesnelheid220265
Afmeting (diepte x breedte x hoogte)37,0 x 24,0 x 36,0 cm26,4 x 33,8 x 41,1 cm
Nettogewicht (kg)10,9812

Voor de 6,9L versies is dat heel anders. Daarin zie je nauwelijks verschil, behalve dat de Heavy Duty net wat zwaarder is. Naast het design, het gewicht, de beschikbare kleuren en de prijs (die twee tientjes verschilt), hebben wij weinig verschillen tussen deze twee versies kunnen vinden: zelfs de meegeleverde KitchenAid accessoires zijn hetzelfde.

KitchenAid Artisan 6,9LKitchenAid Heavy Duty 6,9L
Wattage500500
Motor (pk)1,31,3
Maximale rotatiesnelheid200200
Afmeting (diepte x breedte x hoogte)37,1 x 28,7 x 41,9 cm37,1 x 28,7 x 41,9 cm
Nettogewicht (kg)13,113,5

Welke KitchenAid keukenmixer past bij jou?

De kenmerken en verschillen tussen de modellen zijn duidelijk. Het is nu aan jou om een keuze te maken. Beantwoord onderstaande vragen en bekijk welk model KitchenAid keukenmachine bij jou past.

  1. Wil je de keukenmachine thuis gebruiken of als professioneel hulpmiddel?
  2. Ga je de keukenmachine zeer regelmatig (dagelijks) gebruiken of minder vaak dan dat?
  3. Ben je van plan om zwaar deeg met de keukenmachine te kneden?
  4. Wil je ook grote hoeveelheden kunnen verwerken of heb je genoeg aan wat minder?

Op basis van de antwoorden op deze vragen kun je hieronder vinden welke keukenmachine het beste bij jou past.

Regelmatig thuisgebruik, geschikt voor zwaar deeg, kleine hoeveelheden
-> KitchenAid Artisan 4,8L
Koop bij Bol.com

Regelmatig thuisgebruik, geschikt voor zwaar deeg, grote hoeveelheden
-> KitchenAid Artisan 6,9L
Koop bij Bol.com

Dagelijks thuisgebruik, geschikt voor zwaar deeg, grote hoeveelheden
-> KitchenAid Heavy Duty
Koop bij Bol.com

Regelmatig thuisgebruik, geschikt voor lichtere verwerking, kleine hoeveelheden
-> KitchenAid Classic 4,3L of KitchenAid Mini 3,3L

Dagelijks professioneel gebruik, geschikt voor zwaar deeg, grote hoeveelheden
-> KitchenAid Professional of KitchenAid Heavy Duty

Lees ook ons advies voor het kopen van een keukenmachine

Wat is het verschil tussen de KitchenAid Artisan en Classic?

De KitchenAid Artisan en Classic verschillen op veel fronten. De kleinste KitchenAid Artisan biedt meer ruimte voor inhoud (4,8L) dan de Classic (4,3L). Daarnaast is zowel het wattage als het formaat van de Artisan wat groter. De Classic heeft daarentegen wat meer motorisch vermogen.

Wat is het verschil tussen de KitchenAid Classic en Mini?

De KitchenAid Classic is in alle opzichten net wat groter dan de KitchenAid Mini: in wattage, motorisch vermogen, rotatiesnelheid, maar ook in afmeting en gewicht. Daarnaast kan de KitchenAid Classic meer inhoud aan dan de KitchenAid Mini.

Wat is het verschil KitchenAid Artisan en Heavy Duty?

Van de twee versies met 4,8L inhoud heeft de Heavy Duty op alle fronten 'meer': meer wattage, een groter motorisch vermogen en een hogere maximale rotatiesnelheid.

Welke modellen KitchenAid keukenmachines zijn er?

Plaats een reactie